29 December 2011

BIO-OIL : AGEN HILANGKAN PARUT :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat kalian yang cantik dan kacak gituuu...

Hah, kali ini aku nak pot pet benda lain pulak.. Aku nak berkongsi pengalaman dengan korang terutamanya kaum wanita yang mengalami dilema masalah kerumitan dalam hal kecantikan, hehe.. Sebagai kaum wanita yang bertanggungjawab aku mestilah nak buat kebaikan dengan berkongsi pengetahuan apa yang aku tahu.. Setakat aku mampulah..


Tak payah tunggu lama-lama dan jom terjah terus.....

PENGALAMAN 

Mari aku imbas kembali kisah aku pada tahun 2009..Aku ni ikutkan dulu muka aku adalah anak beranak jerawat bertenggek kerana alergi kulit punya pasal.. Teruk woo! Lepas tu boleh pulak kesan jerawat tinggalkan tapak dia sesuka hati.. Benda yang paling anti oleh semua orang ---> PARUT!

Aku ni pantang betul kalau ada 'tapak' melekat di muka aku.. Maklumlah aku ni suka bergambar, haha! So, aku pun gigih la berusaha mengalahkan study nak hadapi SPM.. Cedok sana sini di internet aku terjumpa la produk BIO OIL..





Produk Bio-Oil bertindak sebagai pakar penjagaan kulit :

- Parut
- Bekas kulit teregang
- Penuaan kulit
- Kulit kering
- Ketidakseragaman warna kulit

Kelebihan dan keistimewaan Bio-Oil :

- Hasil yang terbukti secara klinikal
- Mempunyai Vitamin A & E
- Mengandungi minyak Kalendula, Lavender, Rosemar dan Kamomil
- Tidak berminyak apabila dipakai
 - Penyerapan yang bertindak cepat dan pantas
- Sesuai untuk kulit kering dan sensitif
- Tidak mempunyai bahan pengawet
- Senang dibawa ke mana-mana
- Aroma baunya yang menyegarkan
- HALAL


Time aku guna Bio-Oil memang hebat dan meletup la.. Sana sini kawan-kawan aku bercerita benda alah ni semata-mata nak hilangkan parut.. Aku pun belilah walaupun harganya mahal maklumlah akukan student.. 

Aku beli di Guardian dengan harganya RM32.90..Lepas tu apa lagi aku pakailah benda ni setiap hari.. Gigih betul aku pakai benda ni.. Siang malam aku pakai.. Time study, baca buku, tengok tv, dengar lagu ke apa semuanya mestilah melibatkan Bio-Oil.. 

CARA NAK GUNA BIO-OIL

Hah, benda ni jangan setakat kau pakai main letak lepas tu bersuka ria.. Tak boleh! Kalau korang nak dapatkan hasil yang memuaskan hati sangat-sangat kenalah ikut cara dia juga.. Kalau pakai benda ni aku mesti siap urut-urut muka aku.. Kalau boleh black head dan white head pun keluar sekali.. Betul, tak tipu.. So, rajin-rajinkanlah tangan korang buat spa di muka korang sendiri..

Aku pakai hampir 2 bulan lebih dan hasilnya sungguh memuaskan.. Kau boleh keluar bergembira dan ceria sebab parut dah hilang dan pudar.. Memang aku pakai Bio-Oil sampailah nak tamat riwayatnya.. Lebih bagus lagi aku pakai sebotol je, hehe..Hasilnya memang tak sia-sia sebab kerana kegigihan dan kesungguhan aku membanteras parut, hehe,..

PANTANG LARANG BIO-OIL

Ooppss, sebelum tu aku nak ingatkan nak pakai benda ni tak boleh letak sesuka hati.. Maksud aku, kalau muka korang yang tengah berlemak dengan jerawat.. Nak-nak yang tengah mengelegak nak tunggu masak TIDAK DIBENARKAN memakainya..

Kalau korang pakai jugak alamatnya memang makin berlemaklah keturunan anak beranak jerawat di muka korang.. Satu lagi TAK DIBENARKAN pakai kalau ada luka.. Kesannya semakin teruk luka tu..  

Buktinya, aku pernah sapu Bio-Oil di tempat yang baru nak bertapak jadi parut.. Masalahnya, aku pulak ada masalah alergi kulit atau ekzema.. Bila aku sapu makin teruk jadinya dan aku stop sapu..  Kepada yang alergi kulit jangan cari penyakit macam aku ya.. So, aku sapu di muka saja.

Memandangkan kejayaan aku menghilangkan parut dengan bantuan Bio-Oil aku mendapat perhatian daripada kawan-kawan dan kaum keluarga aku.. Semua duk sibuk interview kejayaan aku tu, haha.. Aku pun cadangkan diaorang pakai Bio-Oil..

TENTANG BIO-OIL

Lepas tu, semua sibuk duk tayang sambil pot pet pasal Bio-Oil.. Makin bertambah glamourlah Bio-Oil time tu.. Aku rasa pemilik syarikat Bio-Oil pun terus jadi jutawan sebab ramai pakai Bio-Oil, hehe.. Bio-Oil ada dua jenis iaitu satu yang kecil dan besar..


Kalau korang yang baru nak mula pakai try beli yang kecil dulu.. Jangan beli yang besar terus manalah tahu produk Bio-Oil tak sesuai dengan kulit korang.. Korang jugak yang rugi.. Kalau Bio-Oil okey dan bersesuaian dengan kulit korang silakan terus beli yang besar..

Produk Bio-Oil ni korang boleh beli di mana-mana tempat seperti Watsons, Guardian, farmasi dan sebagainya.. Aku harap pengalaman aku pakai benda alah ni dapat jadi info berguna untuk korang semua..

"Hidup Bio-Oil penghapus parut!" 


SERONOKNYA MENGUMPAT!


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat kalian yang cantik dan kacak bergaya (^___^)


Korang pernah tak mengumpat? 

TAK PERNAH?

Ish, tipu! Tak baik..
 Kadang-kadangkan memang kita tak nak mengumpat..
 Tapikan sebenarnya kita memang termengumpat jugak..

Mengumpat ada dua jenis.. 
Pertama, mengumpat perkara yang baik-baik dan elok.. 
Kedua, mengumpat keburukan nak-nak lagi aibkan orang lain..
 Ish ish, mintak dijauhkanlah..

Mulut memang susah nak ditutupkan? 

Korang nak contoh dia tak?

 Meh aku nak mengumpat dengan korang memandangkan aku telah dijadikan bahan umpatan mahkluk asing
 ----> Orang yang tak berkaitan dan tak terlibat dalam hidup aku.

Kisahnya macam ni...

Aku pergi ke sebuah pasar raya dan nak cari barang sikit.. So, aku pun jalan menuju je tingkat dua.. Masa aku nak cari barang tu ada la tiga orang penjual (Inilah makhluk asingnya, huh!) sedang bergosip.. Mentang-mentanglah tak ada pelanggan bolehlah nak goyang kaki.. Bajet bos pulak korang ye.. Potong gaji kang baru tahu..

Masa aku tengah ala-ala buat catwalk lalu lintas depan diorang aku terdengar la ayat yang kurang enak.. Si makhluk asing berbangsa Cina ni mengumpat pasal aku dengan 2 orang lagi geng dia entah apa-apa.. Bunyinya macam ni..

"Yang ni muka garang sangatlah!"

Lepas tu dengar sokongan suara sumbang konon-konon bawak sepanduk sekali.. Boleh pulak buat gelak-galak pulak..Amboi.....!!!

Korang tahu tak aku yang tengah jalan tu terdengar.. Owhh, mengumpat aku yer.. Aku mestilah bengang.. Motif kau nak kutuk aku segala bagai.. Nak bertegur pun tak pernah.. Ini nak lebih-lebih nak buat ujikaji muka aku..

Aku pun berhenti mengejut sambil berpura-pura tengok pakaian yang berdekatan dengan diaorang.. Diaorang terus senyap.. Dah tak ada suara sumbang lagi..  Aku pun apa lagi pusing dan pandang belakang terus jeling tajam memang nak belasah orang ke arah ketiga-tiga makhluk asing..

Owwh, kata aku garang ya.. Ni aku tunjuk muka yang 'manis' biar korang ingat sampai bila-bila kalau aku datang lagi.. Lepas tu si mahkluk asing Cina ni terkejut beruk sebab aku pandang dia lama-lama.. Apa lagi terus dia lari ke rak pakaian lain.. Dua makhluk asing lagi pun sama.. Cabut lari tanpa cakap apa-apa..

Nasib baik sempat diaorang cabut lari kalau tak memang aku nak patah balik.. Tahulah aku nak buat apa.. Aku ni jenis muka tak malu kalau bab nak 'belasah' orang.. Nak-nak lagi orang yang tak reti hormat orang lain.. Memang 'makanan' aku.. Kurang ajar sangat mengumpat dan mengutuk pelanggan tak boleh jugak.. Kalau nak mengumpat  pun tunggulah aku balik rumah sambil basuh baju ke.. Okey jugakkan?

Aku pun pergi ke kaunter bayaran. Si makhluk asing Cina tu tersengih-sengih pandang aku, gabra la tu.. Aku rasa nak tenyeh-tenyeh je muka dan mulut dia yang cabul tu.. Aku jeling je.. Nasib baik mood aku okey boleh dikontrol.. Kalau tak kat situ jugak aku sembur habis-habisan.

Masa nak blah aku sempat jeling tajam dua makhluk asing yang duk jauh-jauh dari kaunter bayaran.. Bersembunyi agaknya sebab kepala diaorang terjenguk-jenguk mengintai.. Lepas tu aku keluar dari situ dan niat aku satu je., Kalau mahkluk asing bertiga sambung balik mengumpat pasal aku memang aku tak redha.. 

Aku tak redha sebab aku tak kenal diaorang dan aku tak pernah nak kutuk diaorang.. Aku bukan jenis orang suka mengumpat orang lain yang baru kau tengok lalu depan kau.. Sorry, itu bukan aku!

Motifnya ---> Walaupun siapa kita janganlah kita nak buat kesimpulan yang bukan-bukan terhadap orang lain.. Luaran nampak lain.. Dalaman nampak lain.. So, nak mengumpat tu tengoklah keadaan jugak.. Kalau tak  nahaslah kau kena belasah dengan orang lain.. Hati-hati bila berbicara.. Bye :)

22 December 2011

CINTA SAYA SELAMANYA :)

Assalamualaikum.. Hye korang.. Korang tengah buat apa? 
Adakah korang sedang melakukan aksi-aksi yang sedemikian?

*
*
*



- Bergosip dengan jiran sebelah ke pasal trend tudung sekarang? Alah dulu selendang jadi trend sekarang tudung bawal 2 tone pulak nak dibelit sana sini.. Lantaklah.. Janji bakal mak mentua tengok terus terpikat sebab tudung bukan korang, hahah.. Credit to : http://be-elegant.blogspot.com



- Tengah merenung masa depan kaum lelaki gara-gara perkahwinan seorang rakyat lelaki Malaysia sesama kaum sendiri : GAY.. Ish ish ish.. Entah apa-apa je Perkahwinan Ariff Alfian Rosli & Jonathan di Dublin.. Lebih nak buat jantung nak terkeluar bila : Gay Melayu Pertama Kahwin, auwww!



- Mencuci mata tengok gambar Datuk Siti Nurhaliza yang cun sangat jadi kembar  Madonna untuk majalah GLAM? Kagum tengok cover Dato Siti Nurhaliza yang begitu hebat :) 

*
*
*

Okey, kalau korang tak buat aksi-aksi sedemikian korang boleh meneruskan mengadap entri terbaru aku ni, haha. Itu aje sebenarnya, tak ada motif pun.. Hehe.. 

Jom kita terus pot pet pasal tentang diri kita sendiri.. Eh bukan diri kita tapi pasal aku sendiri la sebab inikan blog aku.. Haha.. Pernah tak korang terfikir tentang diri korang bersama sesuatu benda dari kecil sampailah dewasa.. Mesti adakan? Kan? Kan?

Setelah lama aku termenung rupanya barulah aku tahu ada beberapa benda yang masih melekat dengan diri aku dari kecil sampailah besar.. Jeng jeng jeng :-------)



TIDUR

Tidur? Apa itu tidur? Adakah ia sejenis rumpai laut yang berwarna-warni? Oh tidak, salah.. Haha.. Semua orang tahu apa itu tidurkan? Tidur ialah apabila kita melelapkan mata dan bunyi 'krooohhhh' atau 'ZZZzzzz'  yang bermakna kita sudah tidur, hahaha!  Memang aku akui tidur memang sesuatu yang cukup indah dan mengasyikkan.. Betul sebab masa kita tidur macam-macam kita boleh jumpa.. Maksud aku, kita bermimpi.. Tak kisahlah mimpi baik atau buruk janji kita tidur.. Seronoknya kalau bercakap pasal tidur.. 


Kalau sekolah dulu akulah paling liat nak bangun tidur dalam keluarga aku.. Ya, sampai sekarang TIDUR itu ialah aku.. Aku ialah TIDUR.. Aku memang suka tidur tapi kalau dalam kelas mengantuk macam mana sekalipun aku tetap bertahan.. Sekurang-kurangnya aku menghormati guru dan pensyarah.. Hah, satu lagi port yang paling syok aku suka tidur bila naik kereta.. Jangan terkejut sebab tak sampai setengah jam aku dah tidur.. Nak lebih syok lagi bila cuaca panas yang menyebabkan mata aku tertutup kerana mataku sepet, hikhik.. Aku suka tidur, yeaah! :)




AYAM 

Bila sebut ayam je mesti aku telan air liur banyak-banyak.. Ya, sekali lagi aku menguasai keadaan dan takhta dalam keluarga aku.. Aku suka makan ayam sebab isinya sangat empuk dan enak sekali.. Setiap gigitan makan ayam tu ibaratnya korang tengah bergembira ada jualan murah di Mid Valley, Pavillion dan sewaktu dengannya, hikhik..

Aku ni memang suka makan ayam.. Tak kisahlah apa-apa jenis masakan ayam mesti aku terkam dulu.. Gelojohkan? Hahaha. Aku rasa aku patut buat sijil penghargaan buat ayam-ayam di dunia ni sebab lemak dalam tubuh aku bersumberkan isi ayam, hehe.. Mesti ayam-ayam bangga dapat sijil penghargaan daripada aku.. Contohnya : 'Ikhlas daripada peminat ayam sedunia'.. Haha.. Dah-dah jangan nak merepek lagi.. Jadi, kalau aku balik kampung mesti ayam menjadi watak utama dalam hidangan makanan aku. I like it! :)




MILO

Pergghh, bila sebut milo je mesti aku sangat gembira dan teruja.. Senang cerita la kan, memang aku lagi yang menguasai keadaan dan takhta peminat setia Milo dalam keluarga aku.. Aku pun tak tahulah macam mana aku boleh jatuh cinta dengan Milo.. Maybe sebab dia coklat dan dia bukan susu.. Okey, aku tak minum susu dan aku tak suka tentang susu.. Pergilah mana-mana pun milo memang watak utama juga dalam hidangan minuman aku..  

Adik aku selalu cemburu dengan aku gara-gara Milo.. Kalau aku tak ada kat rumah Mak aku jarang beli Milo.. Bila aku balik kampung je nah Mak aku belikan Milo yang paling besar untuk aku.. Hahaha.. Terima kasih, Mak! 

Mentang-mentanglah aku suka dan taksub sangat dengan Milo jadi aku sangat pentingkan kualiti air Milo mana-mana  kedai.. Semestinya  trademark aku bila order 'Milo ais kurang manis tapi kaw (pekat)'.. Kalau aku order tapi airnya tak kena citarasa dengan aku memang aku pulangkan balik.. Mesti korang nak cakap aku cerewetkan? 

Tak apa, aku memang cerewet sebab kita mesti la nak tekak dan perut kita rasa benda yang baik-baik.. Satu lagi, kita yang bayar jadi kau mintaklah apa-apa pun yang kau nak.. Kalau kau nak tipu aku pasal Milo memang salah orang.. Silap-silap haribulan kau pulak aku buat jadi Milo.. Sekejap lagi nak buat Milo, sedapnya! Yummmmy :)

*
*
*


Okey, aku malas dah nak pot pet banyak-banyak.. Sebelum tu aku nak mintak maaf la kalau entri aku ni agak kesengalan sebab dah lama sangat aku tak menulis kat blog ni.. Kalau korang yang tengah bengang dengan aku  sebab pasal entri ni sekalipun rilex-rilex lu.. Pergi layan Milo ais lagi sedap, hehe..  Apa-apa pun terima kasih sebab mengunjungi blog aku yang suka pot pet..

Note : Tengah terfikir kenapa 'Portal Pelajar ASWARA' tak dapat bukak.. Adakah result untuk semester 3 akan keluar tak lama lagi? Ya Allah, moga-moga result kali ini lebih baik dan terbaik.. Amin..