30 November 2011

KEWANITAANKU TERGUGAT :(


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

Aku nak pot pet banyak-banyak untuk entri terbaru ni sebab inikan blog aku.. Kalau blog orang lain tak boleh nanti kena marah, haha.. Dah jangan nak menangguhkan masa lagi sebab masa tak pernah tunggu orang.. Lainlah orang menunggu kita.. Kita menunggu orang.. Eh, apa benda aku merepek ni? Maaf, iklan sebentar.. Hehe :p

Okey, petang semalamkan aku baru habis exam untuk paper pertama, subjek Pengajian Malaysia.. Start exam pukul 2.00 petang lepas tu habis pukul 4.00 petang.. Lepas tu barulah aku pergi lepak kat kelas penulisan sementara menunggu nak balik rumah. 


ENCIK RAMBUTAN SEKELUARGA

Kawan sefakulti aku, Rozie masuk bawak makanan dan jeng jeng jeng...  Rozie keluarkan plastik besar dan ada rambutan yang sangat-sangat banyak! Wow, aku dah terpegun tengok rambutan.

Entah apa benda yang merasuk fikiran aku boleh pulak aku makan rambutan tu.. Bukan sikit tau tapi banyak.. Kalau nak ikutkan adalah hampir 15 biji aku seorang je makan.. Kawan-kawan aku yang lain cuit sikit-sikit je.. Semua tak nak  jadi aku je bantai rambutan sekeluarga, haha..

Masalahnya, kepelikan berlaku pulak.. Kalau nak ikutkan aku tak makan sangat buah rambutan ni.. Kalau di kampung, aku lalu depan buah rambutan cakap 'hai' je lepas tu bye.. Pelik tapi lantaklah janji makan je sampai satu plastik penuh rambutan yang makan seorang je, haha..


KISAH ENCIK SOTONG DAN UDANG

Sebelum balik rumah aku dengan kawan serumah aku, Asean dan Nad singgah kat kedai makan dulu.. Makan-makan dulu kasi perut kenyang.. Aku makan Kuey Teow Kungfu, sedappppp!!! :)

Balik rumah nak mandi dan alamak habislah aku.. Badan aku pun dah gatal-gatal.. Ni mesti kerja Encik Udang dan Encik Sotong masa aku makan tadi.. Aku pun sengal dah tahu alergi seafood pun makan jugak.. Alah bukan selalu pun cuma kerap je, hikhik!

Aku pun dah risau sangat-sangat sebab esok nak exam! Sayangku, janganlah buat perangai.. Aku ni malas nak makan ubat sebab tak bangun-bangun aku esok pagi.. So, nak tak nak aku sapu bedak baby je.. Okeylah, kuranglah sikit gatal-gatal aku,huhu.. 

Masa untuk tidur! Kroooh krooohh... Zzzzzzzz....


CIK SENGGUGUT DATANG MENYERANG!

Masalahnya nak tidur macam mana aku sakit perut pulak.. Ini bukan sakit perut pergi ulang alik ke toilet tapi memang setiap bulan.. Maksud, kewanitaanku sudah datang menjelma dan terserlah! Huhu.. Sekali lagi aku risau sebab kalau dah kewanitaan terserlah memang senggugutlah jawabnya.. Patutlah aku bersemangat makan buah rambutan tadi,. huhu..

Habislah aku malam ni, susah nak tidur jawabnya.. Aku pun sapu losyen Mustajab Yusmira banyak-banyak.. Boleh lah nak tidur tapi taklah lena sangat.. Aku pun tak pasti pukul berapa baru aku boleh tidur lena..

Lepas tu bunyi suara kawan aku, Asean kejutkan aku bangun study.. Aku agak pukul 5 pagi kot..Aku bangun tapi menahan kesakitan diserang oleh cik senggugut yang telah menyengat kewanitaanku, huhu.. Masa tu aku dah rasa sakit sangat-sangat.. Kalau kau ajak aku makan KFC masa tu mesti aku suruh tangguhkan seminggu lagi, haha.

Nad dengan Asean duduk kat meja. Aku pulak buat air milo panas nak legakan sakit perut aku.. Sebelum tu aku dah telan sebiji ubat tahan sakit senggugut tapi tak jalan jugak.. Aku mintak ubat sebiji lagi dengan Edd.. Maknanya dua biji aku telan.. Aku pun duduk kat meja dan try minum air milo panas tapi aku tak larat nak minum..

Aku pergi baring kat tilam sebab tak boleh duduk bersandar.. Seksanya hanya Allah saja yang tahu.. Aku bangun sekali lagi nak pergi toilet.. Masa dalam toilet aku hairan kenapa la suara Asean dengan Nad kuat sangat.. Aku keluar dari bilik air tengok diaorang berdua baring atas lantai dalam bilik kitaorang.. Aku terkejut dan hairan tapi kelakar pun ada diaorang baring macam tu..

Aku keluar dan berjalan bongkok-bongkok.. Terasa macam belakang aku dah patah.. Aku rasa pinggang aku dah tak berfungsi je, huhu..Aku baring balik atas tilam.. Sakitnya makin menjadi-jadi.. Perut aku pedih dan ngilu.. Peha dan betis aku terasa keras dan kejang macam ada besi.. Tegang macam orang tarik-tarik kuat, sakit wooo.. Kaki aku kebas-kebas.. Seksanya diserang oleh cik senggugut!

Aku tunggu masa je nak mengalirkan air mata tapi aku tahan je.. Memandangkan aku gadis yang tabah menghadapi dugaan aku pujuk diri aku kuatkan semangat.. Pangg!! Kasi penampar  kat muka sendiri sebab bajet gadis yang tabah, hahaha! Akhirnya aku terlena tidur gara-gara dua biji ubat yang aku telan.. Sebenarnya, aku bukan suka sangat pun makan ubat sebab ubat pun tak suka aku, hikhik..


NOTA : Agak kecewa sebab study sekejap je untuk paper kedua... Kalau aku dapat subjek tu A - AJAIBNYA!.. Kalau aku dapat B - Bersyukur dan redha.. Kalau aku dapat C - Bersyukur tapi agak kecewa.. Kalau dapat D? Mintak dijauhkan.. Ni semua gara-gara Cik Sengugut, benci tau!!  Terima kasih Nad dan Asean atas keprihatinan korang :)

- Aku masih lagi senggugut ni.. Kalau tak tahan aku makan ubat lagi.. Adoiii, sengalnya!! -


23 November 2011

MAIN GIGIT DENGAN ULAR :(


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua (^____^)...



Semalam aku mimpikan sesuatu tapi bukanlah kahwin dengan anak raja la,hikhik.. Malas nak pot pet banyak-banyak jom kita 'masuk' dalam dunia mimpi aku yang entah apa-apa semalam..

*

*
*

Aku dengan sepupu yang paling rapat dengan aku, Nina atau Naa pergi suatu tempat.. Punyalah susah nak cari jalan sebab tempat dia ala-ala hutan.. Nak kata pergi jungle tracking pun tidak.. Senang cerita jalan nak pergi tempat tu memang sukar tapi akhirnya terjumpa dengan jayanya.

So, aku dengan Naa pun masuk la.. Aku ingatkan tempat tu istana kayangan ke apa rupa-rupanya tempat rumah pengasuh kanak-kanak! Ceh, membazir kepenatan aku je.. Haha.. Kitaorang masuk dalam rumah tu tengok ramai budak-budak bawah umur.. Maknanya, semua kecil lagi la.. 

Aku ingatkan tempat tu biasa je tapi tak. Tempat tu untuk budak-budak terpilih yang cerdik dan pandai je.. Lepas tu, aku pun tertengoklah pemilik tempat tu kat balkoni.. Aku pun nak pergi kat balkoni tetapi terhalang dengan sesuatu yang luar jangkaan..

Adoiiiii! Boleh pulak ada seekor ular kecil yang sangat comel tapi nakal serang aku.. Punyalah sakit dia gigit di betis kaki kiri aku.. Ya Allah, nak menangis aku dibuatnya.. Terasa nafas aku semput sebab tempo aku menjerit tak kena cara, hikhik.. Kuat sangat dia gigit aku lepas tu lama pulak dia gigit..  Ni mesti ular ni tak makan yang sedap-sedap.. Mesti dia kempunan nak makan KFC, MCD, Donut Big Apple dan sewaktunya tapi tersalah gigit benda lain, hehehe...

Aku menjerit mintak tolong dengan tuan pemilik tempat tu tapi dia senyum je.. Dia kata ular tu memang macam tu.. Manja dengan orang yang dia suka je nak-nak je yang baik-baik.. Yang jahat ni dia tak suka gigit.. Eh eh terbalik pulak.. 

Orang lain pulak tengok je lepas tu ular tu pun berhenti gigit aku.. Aku ingatkan dia dah hilang tapi tak.. Dia merayap belakang aku.. Ya Allah, geli, seram , takut dan berdebar semua ada.. Lepas tu....

*
*
*

Aku pun tersedar dari mimpi.. Celik mata dan terbangun tengok kawan aku sebelah kiri kanan.. Leganya, nasib baik mimpi je..  Aku terasa sesuatu yang tak best di betis kaki kiri aku.. Kebas! Ni mesti masa aku mimpi kena gigit ular aku meronta ke apa sampai kejang.. Huhu.. Walau apa pun aku lega hanyalah mainan mimpi je...

Okey.. Aku nak buat assignment lagi.. Bye korang.. 

p/s : Sebelum tidur basuh kaki dan doa banyak-banyak :)

16 November 2011

KISAH PERCINTAAN DUNIA HAIWAN :)


Halloo semua.. Aku datang lagi dengan berwajahkan entri baru untuk blog aku, hehe.. Korang agaklah kan apa tema tajuk entri baru aku .. 
'KISAH PERCINTAAN DUNIA HAIWAN :)'

Teka... Teka... Teka...

Korang jangan risau aku bukan dalam program Mari Bercerita Bersama Adik-adik.. Bukan.. Tak pun bukan kuiz sambil melawat haiwan di Zoo Negara.. Salah jugak...Jangan risau ini bukan tayangan slot Animal Planet, okey? Hahaha..

Okey, rilex-rilex lu... Sebenarnya aku update entri baru sebab mood aku tengah happy dan gembira sangat.. Happylahh weh sebab assignment aku yang berlambak dah berkurangan.. Dari 5 subjek assignment tu aku dah berjaya siapkan 2 subjek wooo... Tinggal 3 je lagi beb! Yes, yahooo! (^___^)

Eleh, mesti korang nak kata 'Alahai setakat dua tu pun nak kecoh-kecoh'.. Betul tak? Tak apa aku tak kisah pun sebab ni kan blog aku.. Suka hati aku nak tulis apa pun, ahahhaha!

Now, aku nak teruskan ceritakan apa yang aku nak cerita kat korang. 

Kisahnya begini hari tu time aku balik kampung nak sambut Hari Raya Aidil Adha (Raya Haji) dengan jayanya.. Beraya sakan la sambut dengan kaum kerabat aku kat Terengganu kecuali dengan lembu dan sewaktunya.. Geng lembu dan sewaktunya tak leh nak sambut raya sebab diaorang terkorban awal-awal lagi.. Hehe..

Raya Haji tu family aku beraya di rumah Pak Long aku yang tak berapa la jauh sangat dari rumah aku.. Kalau setakat kau nak lipat baju dalam kereta masa nak pergi rumah dia bolehlah 13 helai baju kau berjaya lipatkannya. Sampai kat rumah dia apa lagi beraya la dengan meriahnya..

Lepas tu Mak Long bagitahu Pak Long ada bela beruk baru.. Korang jangan terkejut sebab family aku kecuali mak aku memang suka dengan dunia haiwan.. Kau cakap aje haiwan mesti kitaorang serbu haiwan tu.. Kalau boleh nak salam-salam sambil bertukar nama kat Facebook gitu, hikhik..

Nama beruk baru tu ialah Timah.. Erkk, kepada sesiapa yang bernama kaitan dengan 'TIMAH' walaupun tak kisahlah nama jiran rumah sebelah kau tu janganlah terasa.. Nama Timah tu memang tuan dia bagi.. Jangan korang cari rumah dia kasi bom nak bakar rumah dia sudah.. So, rilex-rilex lu!

Si Timah ni boleh tahan jugak gatal dan gediknya walaupun dia hanya seekor binatang.. Aku dengan Sis Long & Adik Maa tegur dia tapi dia buat bodoh.. Tak pandang kitaorang pun.. Kerek giler.. Nasib baik dia tu beruk Pak Long aku.. Kalau beruk orang lain dah lama aku kasi pelempang je,..Sombong je.. Hahaha..

Tapi........

Bila ayah aku datang, Cik Adam Hensem tegur dia terus bergaya sakan.. Bajet model tengah peraga baju atas pentas sambil gambarnya disnap oleh orang lain.. Bengang pulak aku tengok dia mengada-ngada sangat.. Gedik sangat pun tak boleh jugak, haha.. Bukan main mesra tarik perhatian ayah aku.. Aku pun geram lepas tu aku pun pergi kacau dia..

Aku duduk belakang ayah aku lepas tu dia marah.. Mengamuk kononnya jangan kacau lelaki idaman dia.. Aku rasa kalau dia boleh bercakap mesti dia maki hamun aku.. Siap tunjuk gigi dia lagi walaupun tak berapa cantik, haha.. Puas hati aku sebab kacau dia, haha!

Aku pun dah buat kesimpulan.. 
Jangankan manusia cemburu tapi binatang pun pandai cemburu jugak..
Hebat! Itu semua kuasa Allah :)

Okey, jom layan cerita pasal si Timah dengan jiran sebelahnya.. Hehehe..
(Sila klik dua kali kalau tulisan dialog tak jelas, terima kasih :) )









Kalau korang nak tahu kera yang seekor lagi tu (aku tak tahu nama dia apa) sebenarnya sakit.. Menurut sumber dipercayai tapi bukanlah Wikipedia atau Google sebab tak sempat nak online okey, hikhik.. Sebenarnya, kera comel tu sakit strok.. Errk... Diam kejap.. Betullah sebab tangan dia tak boleh bukak langsung.. Kesian sebab tu dia garang-garang je.. Tension je.. Sabar ya Cik Kera, itu semua dugaan hidup.. Semoga cepat sembuh (^____^)..


Dah puas pot pet aku pun nak stop la menaip..
Banyak kerja lagi wooo...
Nak siapkan assignment seterusnya..

Terima kasih menjenguk blog saya :)

08 November 2011

POT PET AGENDA PENTING MENJELANG HARI RAYA AIDIL ADHA


Assalamualaikum semua.. Aku singgah kat blog ni lagi.. Eh bukan singgah tapi mengupdatekan sekali blog ni dengan entri berwajah baru.. Nampak sangat blog ni sekali lagi terabai dengan jayanya, haha.. Jom, kita pot pet banyak-banyak sampai tak larat :)

Aku balik kampung hari Jumaat malam tu. Dugaan betul nak balik kampung. Hari Jumaat tu kawan-kawan aku, Nadiah Zaini orang pertama keluar dari rumah balik ke rumah saudara dia di Kuala Lumpur ni je. Orang kedua, Asean Iskandar yang bersemangat nak balik Pahang dengan geng Pahang dia jugak. Si Edd Luigi pulak tak balik kampung lagi sebab dia tengah meluangkan masa di ASWARA dulu. Edd ajak aku join dia sekali tapi aku tak nak. Nak lepak rumah je sebab balik kampung nanti mesti rindu rumah KL ni..

So, tinggallah aku keseorangan di rumah dari pagi sampailah malam. Perggh, sunyi dan sepi sangat kat rumah. Aku bukak tv kuat-kuat sebab aku ni bukanlah berani sangat pun. Kantoi, haha! Bosan gila sampai aku rasa nak menjerit  kuat-kuat biar bergegar rumah,hehe. Aku agaklah kalau si kura-kura, Shark Kiro boleh bercakap mesti dia maki hamun sebab aku buat bising. Tak pun, dia baling batu-batu comel dalam bekas dia sebab menyampah dengan kesengalan aku. Haha.

Pukul 9 malam lebih aku pun dapat bergembira dan ceria sebab teman serumah aku, Khaty balik rumah dari tempat kerja. Aku ajak la Khaty duk luar borak-borak dengan aku. Macam-macamlah kitaorang borak sambil tengok Anugerah Skrin (ASK) depan tv. Sempat lagi aku mengomen sakan tengok majlis tu.

*
*
*

Komen aku  pasal ASK antaranya ialah :

Pertama, pemilihan pengacara yang tak sesuai. Ally Iskandar tu memang dah tepat pemilihannya cuma Rozita Che Wan tu kurang sikit. Memanglah kali pertama Rozita Che Wan mengalas tanggungjawab besar jadi pengacara majlis yang meletup ni tapi aku rasa mungkin dia kena belajar jadi pengacara majlis yang kecil dan sederhana je. Eh dah macam IKS pula = Industri Kecil dan Sederhana, haha... Apa-apa pun percubaan yang baik buat Rozita Che Wan walaupun nampak dia kontrol dan kaku sikit. Tak kisahlah Rozita Che Wan janji kau meletup dan cantik macam anak patung! :)

Kedua, penggunaan iPad. Ish.. Ish.. Ish,, Senang cerita penggunaan iPad ni sungguh la menyedihkan, tragis dan malang untuk ASK. Maaflah ye kalau aku nak kata tapi memang aku nak cakap pun, hehe. Kalau ikutkan tak payahlah pakai benda alah macam tu sebab aku tengok penyampai trofi tak semuanya cekap guna benda tu. Kalau tak sampai mengadu kat pihak teknikal pasal iPad yang bermasalah.Akhirnya, kau mengadap jugak dengan kertas nak umum pemenang. Guna kertas sudah, tak payah nak maju sangat guna iPad sebab iPad menganggu majlis betul. Kesian aku tengok beberapa orang penyampai trofi petik sana sini si iPad tu. Buat malu aje. 

Ketiga, isu tepuk tangan. Apalah masalah korang yang datang kat ASK tu? Kalau setakat nak tayang muka, badan dengan baju kau pakai tapi malas nak tepuk tangan baik kau balik ajelah. Duduk kat rumah, tolong mak mentua masak tom yam sedap jugak. Tak pun bergosip dengan jiran-jiran ke kan lagi meletup. Sepatutnya kalau dah datang tu buatlah cara yang elok. Apa la salahnya kalau korang tepuk tangan bagi sokongan. Aku rasa setakat ni tak ada lagi keluar kes saman-menyaman jatuh sakit sebab tepuk tangan punya pasal. Jadi, rajin-rajinkanlah tepuk tangan bagi sokongan dan semangat untuk orang kita. Kau pusing sana sini pun mengadap orang sama jugak. Nama lagi industri senikan? Apa lagi, tepuk tanganlah! :p


*
*
*

Okey, stop membebel pasal ASK. Aku sebenarnya tengah menunggu akak aku, Sis Long datang ambil aku nak balik kampung di Terengganu. Kitaorang balik dengan kereta bersama dengan pak we Sis Long, Abang Dee dan anak saudara Abang Dee, Fatie.

Hampir pukul 10 lebih jugaklah baru Sis Long sampai. Aku bawak dua beg - Satu beg galas dan satu beg pakaian. Aku pun salam sambil hi hi bye bye dengan Khaty sebelum keluar rumah. Lepas tu aku tekan butang lif tapi dia buat perangai. Aduhaii, lif ni mengada-ngada betul buat perangai malam-malam ni. Dah la aku  ni penakut dan suka fikir yang bukan-bukan, haha. Kalau aku ni Supermak ke Superman tak kisah la sebab kalau boleh aku terbang je pergi kat tempat parking kereta. Masalahnya itu semua dusta semata-mata, hehe. 

Terpaksa la aku turun dari tingkat 22 guna tangga pergi tingkat 21. Seram jugaklah nak turun tangga pergi tingkat 21. Laju je aku jalan. Tak tengok kanan kiri, haha! Nasib baiklah lif kat tingkat 21 okey dan tak bermasalah. Aku sebenarnya tak suka naik turun dalam lif sorang-sorang, bahaya! Tambah lagi aku ni dikuasai oleh ketakutan yang sengal, hehe. Alhamdulillah lega jugak sampai tingkat bawah - G. 

So, kitaorang berempat gerak la nak balik kampung. Yeahaaa, tak sabarnya nak balik kampung! Sebelum nak balik kitaorang singgah di Danau Kota. Makan-makan dulu bagi perut kenyang. Nak dijadikan cerita di kedai makan tu ada My Duda (Ex boyfriend akulah) ada kat situ. Masalahnya, aku tak perasan langsung My Duda ada kat situ, serius! Kalau tak mesti aku ajak dia shuffle dulu ke, hikhik.

Kalau nak ikutkan aku ambil kerusi bersebelahan meja dia aje tapi nak ditakdirkan oleh Allah  aku tak perasan pun dia ada kat situ. Aku tahu dia kat situ masa kitaorang nak naik kereta Abang Dee tanya aku pasal My Duda.  Aku ingatkan Abang Dee tipu pasal My Duda tu ada kat kedai tapi betul sebab Sis Long cakap betul. Perkara baik ada awek sebelah My Duda. Alhamdulillah. Aku harap sangat jodoh My  Duda dengan awek tu kekal dengan ikatan yang sah. Amin...

Lepas tu kitaorang pun bertolak pukul 12 dan argghh, tensionnya! Jem! Jem! Jem! Korang bayangkan hampir dua jam kitaorang terperangkap nak pergi ke Genting Sempah. Mak tension! Aku tengok banyak kereta tersadai tepi jalan rehat dulu, haha. Bayangkan berhenti di Petronas pun penuh sampai kau nak masuk tandas pun kena beratur panjang. Kalau nak buat iklan pergi mengundi boleh la buat shooting kat situ, huhu.

Kitaorang pun mengelak lalu jalan Gua Musang sebab dah tahu mesti jem teruk punya. So, kitaorang pun lalu jalan di Kuala Terengganu. Alhamdulillah, tak jem pun sebab tak banyak kereta cuma jauh sikit la. Jeng jeng jeng... Pukul 10 pagi sampai la kat rumah, yeaahhaa! Penat dan letih pun hilang bila tengok wajah keluarga tersayang..

Okey, babai korang.. Jumpa lagi (^____^)